Ik wil scheiden wat nu?

Gepubliceerd op 23 juni 2023 om 21:52

Wij gaan ervan uit met dit artikel dat u uw beslissing al hebt genomen.

Welke stappen moet ik nemen bij een echtscheiding?

De volgende stappen zijn belangrijk om te nemen wanneer je van jouw partner wil scheiden:

  1. Vertel het je partner
  2. Zoek de juiste hulp voor jouw scheiding
  3. Vraag de scheiding aan
  4. Maak een financieel plan
  5. Maak afspraken over de kinderen
  6. Naar de rechter
  7. Maak de scheiding definitief

Hieronder leggen we elke stap rustig uit. Heb je vragen of hulp nodig? Neem dan contact op met bijvoorbeeld medewerkers van de nationale adviesbalie voor advies en informatie.

Vertel het je partner dat je wil scheiden

Jij bent voor je zelf erachter dat je de relatie wil beëindigen. De eerste stap is misschien wel de moeilijkste namelijk je partner vertellen.

Maak duidelijk dat je wilt scheiden door óók te zeggen dat je niet meer bij hem of haar wilt zijn. Dit klinkt hard, maar alleen ‘ik wil scheiden’ wordt vaak niet gehoord of wordt niet serieus genomen. De melding ‘mijn partner wil van mij scheiden‘ kan mogelijk pas weken later echt tot je partner doordringen. Geef je partner de ruimte om alles te laten bezinken, zodat hij of zij zich ook kan bedenken hoe het nu verder moet. Blijf dus altijd respectvol.

Zoek hulp bij scheiding

Een echtscheiding wordt uitgesproken door de rechter. Daarvoor heb je een advocaat of echtscheidingsbemiddelaar/mediator nodig. Wat de juiste hulp is voor jullie scheiding, ligt helemaal aan jullie situatie en is van een aantal factoren afhankelijk. Zo is het belangrijk om te weten hoe jullie getrouwd zijn, hoe jullie financiële situatie in elkaar steekt, of er kinderen zijn en of er nog overleg tussen jullie mogelijk is. Een bemiddelaar en een advocaat-mediator zijn gericht op harmonie. Zij proberen de scheiding samen met jou en je partner goed en zonder frustraties te laten verlopen. Toch is goed overleg soms echt niet mogelijk. In dat geval kun je een eigen advocaat in de arm nemen. Jouw partner doet dan waarschijnlijk hetzelfde. Dit betekent nog niet meteen dat je het over een vechtscheiding hebt. Vaak kunnen de advocaten, namens jullie, nog met elkaar overleggen om zo toch tot afspraken te komen of is er bijvoorbeeld een viergesprek mogelijk. De keuze tussen het inschakelen van een mediator en een advocaat is soms best lastig. Vraag ons gerust om advies!

Scheiden stap 3: de scheiding aanvragen

Het aanvragen van de scheiding gaat via de rechter. Hier kan een advocaat of mediator het verzoek tot echtscheiding indienen. Ook kun je bij de rechter terecht als een scheiding van tafel en bed een betere oplossing is. Heb je nog niet de juiste hulp gevonden bij je scheiding? Wij kunnen je in contact brengen met een specialist bij jou in de buurt.

Scheiden stap 4: maak een financieel plan

Het regelen van de scheiding betekent eigenlijk voornamelijk dat er afspraken gemaakt moeten worden. Hierbij gaat het vaak over de financiën. Wat wordt de hoogte van de alimentatie? Hoe verdelen we de bezittingen en schulden? Maak alvast een overzicht van alle bezittingen en schulden die er zijn en probeer samen alvast een financieel plan op te stellen. Hoe zien jullie de toekomst op dat gebied? Hoe meer je samen alvast doorspreekt voordat jullie naar de advocaat of mediator gaan, hoe makkelijker en sneller alles zal gaan. Op die manier hebben jullie minder tijd nodig bij de advocaat of mediator en zal de scheiding dus ook minder geld gaan kosten. Is er geen overleg mogelijk, dan zal de advocaat je helpen om alles duidelijk op een rijtje te krijgen. Uiteindelijk zal de advocaat of bemiddelaar alle afspraken die worden gemaakt vastleggen in het scheidingsconvenant. Dit wordt vervolgens bekrachtigd door de rechter. Maak een inventarisatielijst om een eerlijke boedelverdeling te kunnen maken.

Scheiden stap 5: maak afspraken over de kinderen

Zijn er kinderen? Dan zijn de afspraken over de kinderen eigenlijk het belangrijkste onderdeel van de scheiding. Als ouders heb je een zorgplicht voor je kinderen. Het maakt daarvoor niet uit of je getrouwd bent of gescheiden, samenwoont of uit elkaar bent: je zorgplicht blijft. Maar de kinderen kunnen niet op twee plekken tegelijk wonen, dus daar moet je afspraken over maken. Dit wordt ook wel de omgangsregeling genoemd. Alle afspraken die jullie maken over de kinderen komen te staan in een ouderschapsplan. Hierbij kun je denken aan de omgangsregeling, de kinderalimentatie, de verdeling van de vakanties, maar ook andere afspraken die je maakt over de zorg- en opvoedingstaken.

Het maken van een ouderschapsplan is verplicht en maakt onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding. Vaak wordt het ouderschapsplan opgesteld door de advocaat of mediator die jullie inschakelen om alles te regelen, maar je kan er ook voor kiezen om samen alle afspraken op papier te zetten.

Tip:Wil je zeker weten wat je niets vergeet en daarnaast ook een document in handen hebben dat aan alle regels voldoet? Maak dan gebruik van onze online ouderschapsplanmodule.

Scheiden stap 6: naar de rechter

Als alle afspraken zijn gemaakt, dan is de scheiding bij de rechtbank eigenlijk alleen nog maar een formaliteit. Ben je het nog oneens over bepaalde zaken, dan moet de rechter die knopen doorhakken. Ben je het niet eens met de uitspraak van de rechter, dan kun je in hoger beroep gaan. Ook kun je een voorlopige voorziening aanvragen. De rechter bepaalt dan wat tijdelijk de hoogte van de alimentatie wordt of waar de kinderen, totdat de uitspraak er is, gaan wonen.

Scheiden stap 7: de scheiding definitief maken

Jullie zijn pas officieel gescheiden als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Als jullie zijn gescheiden van tafel en bed is jullie scheiding pas officieel wanneer de scheiding is ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de griffie van de rechtbank. De beschikking moet binnen zes maanden ingeschreven zijn. Let erop dat de advocaat deze termijn niet overschrijdt, anders verliest de beschikking zijn kracht en blijft jullie huwelijk in stand.

Bron bericht is van Scheiden in stappen: stappenplan bij echtscheiding. Wat moet je regelen? (echtscheiding-wijzer.nl)

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.