Do en Dont's in Spanje

Gepubliceerd op 11 juli 2023 om 19:08

Spanje is een populaire bestemming voor veel Nederlanders, maar er zijn een aantal dingen die je moet weten voordat je op reis gaat. In dit blogbericht geven we je een overzicht van de do's en don'ts in Spanje, zodat je optimaal kunt genieten van je vakantie.

Do's in Spanje:

- Leer een paar woorden Spaans. De Spanjaarden waarderen het als je moeite doet om hun taal te spreken, ook al is het maar een simpel "hola" of "gracias". Je zult merken dat je sneller contact maakt en betere service krijgt als je Spaans spreekt.
- Probeer de lokale gerechten. Spanje staat bekend om zijn heerlijke en gevarieerde keuken, van paella tot tapas. Laat je verrassen door de smaken en de kwaliteit van het eten, en vergeet niet om een glas sangria of een caña (biertje) te bestellen.
- Respecteer de siësta. Tussen 14:00 en 17:00 uur sluiten veel winkels en bedrijven hun deuren voor een middagdutje. Dit is een traditie die al eeuwenlang bestaat en die de Spanjaarden helpt om de hitte te vermijden en energie te sparen voor de avond. Pas je aan aan het ritme van het land en maak gebruik van deze tijd om zelf ook even uit te rusten of een museum te bezoeken.
- Geniet van het nachtleven. Spanje is een land dat leeft in de avond en de nacht. De Spanjaarden eten laat, rond 21:00 of 22:00 uur, en gaan daarna vaak nog uit naar bars, clubs of terrassen. Je kunt je mengen onder de locals en dansen tot in de vroege uurtjes, of gewoon genieten van de gezellige sfeer op straat.

Don'ts in Spanje:

- Draag geen strandkleding in de stad. Hoewel het verleidelijk kan zijn om je bikini of zwembroek aan te houden als je van het strand komt, is dit niet gepast in de stad. De Spanjaarden kleden zich over het algemeen netjes en conservatief, en zien strandkleding als iets voor op het strand of bij het zwembad. Trek dus iets anders aan als je naar een restaurant, winkel of kerk gaat.
- Verwacht geen punctualiteit. De Spanjaarden hebben een ander begrip van tijd dan de Nederlanders. Ze zijn vaak te laat voor afspraken, of veranderen op het laatste moment hun plannen. Dit betekent niet dat ze onbeleefd of ongeïnteresseerd zijn, maar dat ze flexibel en spontaan zijn. Neem het dus niet persoonlijk als iemand niet op tijd komt, en probeer zelf ook wat relaxter te zijn.
- Klaag niet over de service. In Spanje is de service in restaurants, hotels of winkels soms minder snel of attent dan in Nederland. Dit komt omdat de Spanjaarden meer waarde hechten aan kwaliteit dan aan kwantiteit, en omdat ze niet zo veel fooi verwachten als in andere landen. Als je iets wilt bestellen of afrekenen, moet je soms zelf om aandacht vragen. Wees geduldig en vriendelijk, en bedank altijd voor de service.
- Beledig de koning of het voetbalteam niet. De Spanjaarden zijn erg trots op hun koning, Felipe VI, en op hun nationale voetbalteam, La Roja. Ze kunnen heel gevoelig reageren als je iets negatiefs zegt over deze symbolen van hun land. Vermijd dus politieke of sportieve discussies die tot conflicten kunnen leiden, en respecteer de mening van je gesprekspartner.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.