Alles over Jutta Leerdam

Gepubliceerd op 11 juli 2023 om 18:51

Jutta Leerdam is een van de meest succesvolle schaatsers van Nederland. Ze heeft al meerdere medailles gewonnen op internationale toernooien, waaronder goud op de 1000 meter bij de WK afstanden in 2020. In deze blog post vertel ik je meer over haar carrière, haar persoonlijke leven en haar toekomstplannen.

Jutta Leerdam werd geboren op 30 december 1998 in 's-Gravenzande. Ze begon al op jonge leeftijd met schaatsen, onder invloed van haar ouders die ook fanatieke schaatsers waren. Ze sloot zich aan bij de schaatsvereniging IJsclub Eendracht en ontwikkelde zich al snel tot een talentvolle sprintster. Ze werd gecoacht door onder andere Marianne Timmer en Gerard van Velde.

In 2016 maakte Leerdam haar debuut bij de senioren, nadat ze eerder al diverse titels had behaald bij de junioren. Ze nam deel aan de NK afstanden, waar ze zesde werd op de 500 meter en vierde op de 1000 meter. Een jaar later verbeterde ze zichzelf door brons te winnen op beide afstanden. Ook kwalificeerde ze zich voor de EK sprint, waar ze als vierde eindigde.

In 2018 brak Leerdam definitief door bij de wereldtop. Ze won goud op de 1000 meter en zilver op de 1500 meter bij de WK junioren in Salt Lake City. Ook maakte ze haar Olympische debuut in Pyeongchang, waar ze negende werd op de 1000 meter en zesde op de teamsprint. Later dat jaar won ze ook nog zilver op de 1000 meter bij de WK afstanden in Inzell.

In 2019 stapte Leerdam over naar het team Reggeborgh, waar ze samen ging trainen met onder andere Kjeld Nuis en Kai Verbij. Dit bleek een goede keuze te zijn, want in het seizoen 2019-2020 behaalde ze haar grootste succes tot nu toe: goud op de 1000 meter bij de WK afstanden in Salt Lake City, in een nieuw Nederlands record van 1.11,84. Ook won ze goud op de teamsprint en brons op de sprintvierkamp bij de WK sprint in Hamar.

Naast haar sportieve prestaties staat Leerdam ook bekend om haar uitgesproken persoonlijkheid en haar sociale media activiteiten. Ze heeft meer dan een miljoen volgers op Instagram, waar ze regelmatig foto's en video's deelt van haar trainingen, wedstrijden en privéleven. Ze is sinds 2019 samen met haar teamgenoot Koen Verweij, met wie ze een relatie heeft.

Leerdam heeft nog veel ambities voor de toekomst. Ze wil graag nog meer medailles winnen op grote toernooien, zoals de Olympische Spelen in Beijing in 2022. Ook wil ze zich verder ontwikkelen als schaatsster en als persoon. Ze is niet bang om haar mening te geven over zaken die haar aan het hart gaan, zoals het klimaat, dierenwelzijn en gelijke rechten.

Jutta Leerdam is een inspirerend voorbeeld voor veel jonge schaatsers en schaatsfans. Ze combineert haar passie voor schaatsen met haar eigen stijl en flair. Ze laat zien dat je met hard werken, talent en doorzettingsvermogen je dromen kunt waarmaken.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.