Dit moet je weten over de tour de France.

Gepubliceerd op 7 juli 2023 om 14:45

De Tour de France is een van de meest prestigieuze en uitdagende wielerwedstrijden ter wereld. Het is een jaarlijks evenement dat in juli plaatsvindt en drie weken duurt. De renners leggen meer dan 3000 kilometer af door verschillende landschappen, klimaten en terreinen, waaronder bergen, vlaktes, heuvels en tijdritten. De Tour de France is niet alleen een sportieve krachtmeting, maar ook een cultureel en historisch spektakel dat miljoenen toeschouwers en kijkers over de hele wereld trekt.

In dit blogbericht zullen we je alles vertellen over de Tour de France: de geschiedenis, de regels, de etappes, de truien, de favorieten en de tips om de Tour te volgen. Zo ben je helemaal klaar om te genieten van deze unieke wielerklassieker.

De geschiedenis van de Tour de France

De Tour de France werd voor het eerst georganiseerd in 1903 door Henri Desgrange, de hoofdredacteur van het sportblad L'Auto. Hij wilde met deze wedstrijd de verkoop van zijn krant stimuleren en het Franse publiek vermaken na een periode van politieke en sociale onrust. De eerste editie telde zes etappes en 60 deelnemers, die vooral uit Frankrijk kwamen. De winnaar was Maurice Garin, die 94 uur en 33 minuten over de 2428 kilometer deed.

Sindsdien is de Tour de France uitgegroeid tot een internationaal fenomeen dat elk jaar meer dan 150 renners uit meer dan 20 landen aantrekt. De Tour heeft ook veel veranderingen ondergaan in zijn opzet, reglement en parcours. Zo werden er in 1910 voor het eerst bergetappes geïntroduceerd, in 1930 voor het eerst ploegen gevormd, in 1953 voor het eerst een groene trui voor de beste sprinter uitgereikt, in 1969 voor het eerst een proloog gereden en in 1975 voor het eerst een finish op de Champs-Élysées gehouden.

Legendarische momenten in de Tour de France

De Tour de France heeft ook veel legendarische momenten gekend, zoals de rivaliteit tussen Jacques Anquetil en Raymond Poulidor in de jaren 60, de dominantie van Eddy Merckx in de jaren 70, de comeback van Bernard Hinault na een blessure in 1985, de eerste overwinning van een niet-Europese renner (Greg LeMond) in 1986, de vijf opeenvolgende zeges van Miguel Indurain in de jaren 90, de zeven (later geschrapt) titels van Lance Armstrong tussen 1999 en 2005, en het recordaantal etappezeges (34) van Mark Cavendish in 2021.

De regels van de Tour de France

De Tour de France is een complexe wedstrijd die veel regels kent. We zullen hier niet alle details bespreken, maar wel de belangrijkste aspecten uitleggen.

De Tour bestaat uit 21 etappes die verdeeld zijn over verschillende categorieën: vlakke etappes, heuvelachtige etappes, bergetappes, tijdritten (individueel of per ploeg) en rustdagen. Elke etappe heeft een start- en een finishplaats, waarbij sommige etappes meerdere keren dezelfde plaats aandoen (bijvoorbeeld een rondje of een lus). Elke etappe heeft ook een bepaalde afstand, die kan variëren van zo'n 30 tot zo'n 250 kilometer.

De renners starten elke dag op een vastgesteld tijdstip, behalve bij individuele tijdritten waarbij ze om de beurt vertrekken met een interval van één of twee minuten. De renners moeten binnen een bepaalde tijdslimiet finishen om niet gediskwalificeerd te worden. Deze limiet hangt af van het type etappe, het gemiddelde tempo van de winnaar en eventuele onvoorziene omstandigheden (zoals slecht weer of valpartijen).

De renners strijden niet alleen voor de dagzege, maar ook voor het algemeen klassement, dat gebaseerd is op de totale tijd die elke renner over alle etappes heeft gedaan. De renner met de laagste totale tijd draagt de gele trui, die symbool staat voor de leider van de Tour. Er zijn ook andere klassementen waarvoor de renners punten of seconden kunnen verdienen of verliezen, zoals het puntenklassement (voor de beste sprinter, met de groene trui), het bergklassement (voor de beste klimmer, met de bolletjestrui), het jongerenklassement (voor de beste renner onder de 25 jaar, met de witte trui) en het ploegenklassement (voor de beste ploeg, met gele rugnummers).

De renners moeten zich ook houden aan een aantal regels die de veiligheid, de sportiviteit en de eerlijkheid van de wedstrijd moeten waarborgen. Zo mogen ze niet stayeren achter voertuigen, niet duwen of trekken aan andere renners of toeschouwers, niet afstappen of van fiets wisselen zonder geldige reden, niet gebruikmaken van verboden middelen of methoden (zoals doping of motortjes) en niet afwijken van het officiële parcours. Bij overtreding van deze regels kunnen ze bestraft worden met tijdstraffen, boetes, puntenaftrek of uitsluiting.

Waar kan je de tour de France volgen?

De Tour de France is een van de meest prestigieuze wielerwedstrijden ter wereld. Het is een evenement dat miljoenen mensen over de hele wereld boeit en inspireert. Maar waar kan je de Tour de France volgen als je niet in Frankrijk bent of geen toegang hebt tot een tv? Gelukkig zijn er verschillende opties om de spannende etappes, de prachtige landschappen en de heroïsche prestaties van de renners te bekijken. Hier zijn enkele suggesties:

- Online streaming: Er zijn verschillende websites en apps die live beelden van de Tour de France aanbieden, zoals Eurosport, Sporza, NOS en France TV Sport. Je hebt meestal wel een abonnement of een VPN nodig om deze diensten te gebruiken, afhankelijk van je locatie.
- Radio: Als je liever luistert naar het commentaar en de sfeer van de Tour de France, kan je afstemmen op een van de vele radiozenders die verslag doen van de koers, zoals Radio Tour de France, BBC Radio 5 Live, RTBF of RTL.
- Podcasts: Voor wie meer achtergrondinformatie, analyses en interviews wil over de Tour de France, zijn er ook tal van podcasts die zich richten op de wielersport, zoals De Kopgroep, In het Wiel, The Cycling Podcast of The Move.
- Sociale media: Ten slotte kan je ook op de hoogte blijven van de Tour de France via sociale media, zoals Twitter, Facebook, Instagram of YouTube. Je kan daar de officiële accounts van de Tour de France volgen, maar ook die van de teams, de renners, de journalisten en de fans. Zo mis je niets van het laatste nieuws, de uitslagen, de foto's en de video's van deze legendarische wedstrijd.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.