Ik val op mannen, wat nu?

Gepubliceerd op 20 januari 2022 om 14:17

Ik ben homoseksueel! Wat nu?

Als je je erg aangetrokken voelt tot leden van hetzelfde geslacht, maar het gevoel moet hebben dat je het in jezelf hebt geaccepteerd, dan is hier een gids om je te helpen. Je hebt je seksuele geaardheid ontdekt en je bent volkomen normaal. Accepteren wie je bent - en trots zijn op wie je bent - is de volgende stap op weg naar coming-out en uiteindelijk naar een succesvolle relatie. Sommige mensen hebben moeite met het accepteren van hun seksuele geaardheid, hetzij vanwege persoonlijk of maatschappelijk ongemak of druk. De meeste mensen in de LGBT-gemeenschap weten uit ervaring dat het accepteren van je seksualiteit ertoe zal leiden dat je een gelukkiger, meer open persoon wordt.

Onthoud dat je er niet voor hebt gekozen om je aangetrokken te voelen tot leden van hetzelfde geslacht, en dat pogingen om je geaardheid te veranderen meestal pijnlijk en zinloos zijn.

Als je praat met heteroseksuele vrienden of familieleden, is het soms moeilijk om ze te helpen dit te begrijpen, omdat ze geen referentiekader hebben voor jouw ervaring. Probeer anderen aan te moedigen om uw seksuele geaardheid op dezelfde manier te zien als zij uw oogkleur zien - het is iets waarmee u bent geboren en niet hebt gekozen. Het is iets dat gewoon een deel van je wezen is en niet iets dat je kunt veranderen. Dat hoeft niet. Homo zijn is gewoon een andere manier van zijn, en er is helemaal niets mis mee, en er is ook niets mis met jou omdat je homo bent.

Sommige mensen in de wereld zullen je vertellen dat je seksuele geaardheid een keuze is.

Maar de enige keuze die je hebt, is of je je geaardheid accepteert of niet. Als je het gevoel hebt dat je de keuze wilt maken om je seksualiteit te accepteren, is het het beste om vrienden en geliefden te vinden om je te steunen, maar voel je niet onder druk of laat je niet onder druk zetten om te geloven dat je "je manieren moet veranderen" ”. Als iemand je een mening probeert op te dringen waar je het niet mee eens bent, zoals dat je seksualiteit onnatuurlijk, zondig of symptomen van een psychische stoornis is, zoek dan ergens anders steun. Er is geen bewijs dat "homoseksuelen helpen heteroseksueel te worden" mogelijk is, en behandelingen om de seksuele geaardheid te "veranderen" zijn zeer schadelijk voor de patiënten die ze ondergaan en hebben geen verandering in hun seksuele geaardheid teweeggebracht.

Ontwikkel en uit je individualiteit.

Als je identiteit afwijkt van de mainstream (wat het ook mag zijn), wees er dan trots op. Jij bent de enige echte jij. Begrijp dat een persoon die homo is niet anders is dan een andere persoon. Net als iedereen hebben homoseksuele mensen dromen, doelen en willen ze gezelschap en liefde, net als iedereen die je kent. Streef er elke dag naar om de beste persoon te zijn die je kunt zijn, en herinner jezelf aan de positieve eigenschappen en eigenschappen die jou uniek maken tot wie je bent.

Als mensen je willen accepteren, moet je eerst jezelf accepteren.

Als je je seksuele geaardheid niet kunt accepteren en je comfortabel en zelfverzekerd in je vel voelt, dan vinden andere mensen het moeilijker om je volledig te accepteren. Het is jouw recht om lief te hebben; niemand heeft het recht om u iets anders te vertellen. Zeg tegen jezelf: “Ik ben een persoon met gevoelens en intellect en een leven, net als iedereen. Ik ben uniek en individueel, en niemand heeft het recht om mijn leven voor mij te kiezen. Het feit dat ik homo ben, is gewoon een ander facet van wie ik ben, net zoals creatief, optimistisch zijn of bruine ogen hebben. Ik ben misschien niet zoals veel van mijn vrienden, maar ik kies ervoor om mijn leven authentiek en gelukkig te leven. Het is mijn leven en ik kies ervoor om gelukkig te zijn."

Onthoud dat je niet alleen bent.

Er zijn heel veel homo's in allerlei gemeenschappen, en er zijn veel mensen voor je als je ondersteuning nodig hebt. Er kunnen instanties, groepen, adviseurs, familieleden en vrienden zijn tot wie u zich kunt wenden, ook al is het maar iemand die u op de hoogte brengt van uw gevoelens. Zoek een groep of een ontmoetingsplaats waar je je op je gemak voelt en waar andere homo's zijn om mee te praten. Maak een paar nieuwe vrienden en door dit te doen, bouw je een nieuw netwerk op van ondersteunende en bemoedigende mensen om je heen.

Gebruik je gezond verstand als je ervoor kiest om uit de kast te komen.

Helaas is niet iedereen in de wereld een moderne, accepterende persoon. Geef deze informatie niet door aan uw hele gemeenschap als u in een kleine stad of een gebied woont waar LHBT-personen minder snel worden geaccepteerd en waar u waarschijnlijk fysiek of emotioneel wordt geschaad.

Als het zeer waarschijnlijk is of als je intuïtief voelt dat je coming-out een slecht resultaat zal hebben, doe het dan misschien niet. Zolang je weet wie je bent, is dat genoeg voor de korte termijn. Uiteindelijk is uw seksuele geaardheid uw zaak. Uiteindelijk zullen mensen er misschien achter komen en moet je beslissen of je in die situatie wilt blijven of naar een plek wilt gaan die meer acceptabel is.

Uiteindelijk gaat het erom dat jij gelukkig bent en in sommige gevallen kan je het dus beter vertellen maar als je weet dat je het gaat schaden door pesterijen en nog erger, dan is het praten met andere mensen zinvol, om te kijken hoe zij dat gedaan hebben.

Laat mensen zien wie je bent.

Uit de kast komen is de meest gewaagde stap in het accepteren van je seksuele geaardheid, maar als je eenmaal begint te leven 'uit', betekent dit niet dat je moet veranderen wie je bent of wat je leuk vindt. Ga niet proberen jezelf te veranderen of wensen dat je was zoals de andere mensen in je leven om tegemoet te komen aan het comfortniveau van anderen. Je kunt niet iedereen tevreden stellen, en degenen die om je geven zullen nog steeds van je houden om wie je bent. Als iemand dat ene kleine facet van wie je bent niet kan accepteren en je nog steeds niet kan respecteren voor de persoon die je bent, dan zijn ze je tijd niet waard of laten ze je lastig vallen. Het is niet jouw schuld als andere mensen het niet kunnen accepteren.

Schrijf het op

Ben je niet zo’n prater of ben je bang dat je helemaal vast gaat lopen tijdens een gesprek? Dan is de oplossing misschien wel simpeler dan je denkt. Schrijf een brief, hiermee verlaag je de drempel voor jezelf. Het is voor sommigen namelijk makkelijker om gevoelens en gedachtes op papier te zetten dan het hardop te zeggen. Daarbij gun je degene aan wie je de brief schrijft ook meer tijd om de boodschap tot zich te nemen en te reageren.

Één op één vs groep

De manier waarop je het gaat vertellen kan erg afhangen van je omgeving. Bedenk daarom vooraf of je het één op één wil gaan vertellen of in een groep. Wanneer je het in een groep gaat vertellen kan het zomaar zijn dat mensen anders reageren dan wanneer je alleen bent met degene. Mensen kunnen namelijk erg beïnvloed worden door een ander. Het liefst wil je natuurlijk een eerlijk en oprechte reactie krijgen over je coming out, daarom adviseren we je om het één op één te doen. Vergeet daarbij niet te denken aan de plek waar je het wil gaan vertellen. Thuis op de bank kan misschien veel comfortabeler zijn voor je dan een openbare plek. Kies daarom altijd een plek uit die voor jou het veiligst voelt.

Je beste vriend

Ben je bang hoe je vriendengroep of je ouders gaan reageren op het feit dat je homoseksueel bent? Vertel het dan eerst aan je beste vriend of vriendin. Deze kent jou het beste en zal je (hopelijk) altijd steunen in wat voor situatie je ook zit. Vaak gaat dit ook makkelijker dan je denkt, je vriendschap is namelijk niet zomaar kapot te krijgen. Daarbij kan je beste vriend je wellicht ook helpen om het nieuws aan je ouders te vertellen. Of je steun bieden wanneer je het aan de rest van de vriendengroep gaat vertellen.

 

Meer hulp nodig?

Zit je na het lezen van dit artikel met een aantal vragen? Op maandag, woensdag en donderdag kan je bellen naar Lumi, een opvang- en infolijn voor al je vragen over gender en seksuele voorkeur, op het nummer 0800 99 533. Ook via hun website kan je informatie vragen of je verhaal doen.

of kijk ook op de website  Uit de kast coaching | LGBTQ Coaching & Community


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.